
Senatul și Camera Deputaților s-a reunit luni, cu amânări din cauză că George Simion întârzia, în ședință comună pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, inițiată de partidul extremist AUR.UPDATE
A început votul, care este secret și se exercită cu bile.
+++
George Simion a repetat de mai multe ori că Guvernul are cinci vicepremieri, în timp ce se aplică măsuri economice dure populației.
“Aveți în acest Guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremier și voi faceți un apel la austeritate când luați de la mame, când aveți cinci vicepremieri? Unul de la PSD, unul de la PNL, unul de la UDMR, unul de la ăla mic de la Cotroceni. (…) Mâna dreaptă a lui Ciolacu, cu care făcea de toate, spune că e responsabil tocmai când a numit cei cinci vicepremieri. Fiecare dintre ei are cinci secretare, cinci case de la RA-APPS, cinci mașini. Și voi cereți sacrificii de la români”, a spus Simion.
Simion a amenințat că “o să ne întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, și în septembrie, și vom depune moțiuni până când faceți și voi pașii cu care vă lăudați” și că “nu o să terminați guvernarea asta”.
+++
Discursul lui Sorin Grindeanu, care a atacat Guvernul, deși PSD este parte din el:
AUR NU vrea să pice Guvernul. Pentru că știufoarte bine că nu au nicio alternativă și nici un plan coerent pentru România. Vor doar să marcheze electoral acest moment, vânzând cinic iluzii românilor. Așa cum au făcut-o mereu! Acesta este adevărul de la care pornim! Azi, România nu are nevoie de lozinci sau scenete estivale ieftine, ci de consistențășiluciditate! Sunt ferm convins că românii, în marea lor majoritate, înțeleg momentul greu prin care trecem astăzi! Și sunt extrem de îngrijorați de ceea ce se întâmplă. De aceea, ei vor soluții clare, asumate cu mult curaj, soluții care să corecteze nedreptățile existente, nu să le adâncească!
PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil! Dar, pentru a restabili încrederea românilor în instituțiile statului, trebuie – cu toții! – să înțelegem că instituțiile democratice nu sunt jucării. Da, angajarea răspunderii Guvernului este procedură legală și constituțională. Dar trebuie să rămână excepția, nu regula! Parlamentul NU este ANEXA Guvernului.
Ca președinte al Camerei Deputaților, cred că toate deciziile majore trebuie discutate în Coaliție, dar și în Parlament, transparent, în fața oamenilor.
PSD și-a asumat pe deplin responsabilitatea guvernării. Așa am făcut în pandemie, când mulți dintre cei care astăzi se dau mari experți au aruncat bugetul țării în aer, fără ca banii să se regăsească în investiții sau în buzunarele oamenilor.
Nici atunci, și nici acum, PSD nu a căutat vinovați. Am început să reparăm și să restabilim un echilibru care a vizat creșterea nivelului de trai al românilor simpli! Da, am protejat și am crescut puterea de cumpărare a populației. Da, am făcut dreptate pensionarilor. Da, am dat drumul la investiții și am început să unim țara prin autostrăzi și drumuri rapide astfel încât nicio regiune să nu mai rămână în urmă din lipsa infrastructurii.
Da, am început să construim spitale după 30 de ani. Și, mai ales, DA, am susținut mediul de afaceri românesc! Nu vom accepta NICIODATĂ să fim scoși țapi ispășitori de niște amatori care nu au construit nimic în viața lor.
Nici atunci, și nici acum, noi, PSD, NU ne-am asumat și NU ne vom asuma să girăm transformarea unei crize bugetare într-o criză economică profundă. Nu putem repeta greșelile guvernării din 2010-2011, când austeritatea a distrus economia și a aruncat milioane de români în sărăcie! Doamnelor și domnilor, PSD nu poate înghiți pe nemestecate această rețetă. Primul pachet de măsuri a pus povara EXCLUSIV pe românii cu venituri mici. Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot.
Statul trebuie să-și facă mai întâi curățenie în propria ogradă, în propriile sisteme publice și nu invers. Am propus în Coaliție, și partenerii pot confirma acest lucru- o alternativă rațională la această avalanșă de taxe. O alternativă pe caretoată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, Comisia Europeană și OECD. Această alternativă simplă și corectă era IMPOZITUL PROGRESIV. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat. Cei cu venituri mici plăteau mai puțin, iar cei cu venituri mari plăteau mai mult, dar aveau posibilitatea de a-și deduce cheltuielile cu sănătatea, educația copiilor sau investițiile în propria dezvoltare. Aceasta era soluția corectă și echitabilă, cu care puteam depăși această criză cu costuri mult mai reduse!
A-i cere cuiva să își taie de bună-voie sinecura este ca și cum ai cânta la flaut într-o sală plină de băieți de cartier. Și să speri că vor lăcrima de emoție.Acesta este semnul suprem de slăbiciune instituțională a statului pe care oamenii l-au sancționat dur prin vot. Asta i-a înfuriat cel mai tare. Și pe bună dreptate! Reformele reale nu se fac cu sloganuri de „marketing”, ci cu decizii ferme și ECHITABILE! Românii vor dreptate! Dar dreptatea trebuie să se facă acolo unde trebuie:
În consiliile de administrație umflate,
În companiile de stat cu pierderi,
De la băieții veseli din energie,
De la evazioniștii de profesie, care secătuiesc bugetul și râd în fața legii.
Și da– dreptatea și echitatea trebuie să se facă de sus în jos, iar noi – întreaga clasă politică – trebuie să dăm semnalul…. începând cu noi! E corect ca partidele să aibă subvenții. Este o formă simplă de limitare a corupției! Dar și aici s-a exagerat! Aceste sume mult prea mari TREBUIE reduse urgent! Marile partide sunt vinovate pentru că au lăsat lucrurile să scape de sub control, deci tot noi trebuie să le reparăm. Jaful din banul public trebuie stopat. În lupta cu cartelurile bugetarilor de lux, voi sta alături de premierul Bolojan în linia întâi! Este un angajament ferm!
Ați spus zilele trecute că ați înțeles mesajul PSD. Ne bucură și ne dă încredere! Pentru o susținere politică solidă, în continuare, trebuie să corectăm rapid unele lucruri absurde care se regăsesc în primul pachet de măsuri. Am putea începe cu deținuții politici și cu mamele care își cresc copiii. Ar fi de bun-simț. Apoi, să abordăm împreună cu mult curaj alte două seturi de măsuri esențiale:
Un pachet pentru echitate fiscală;
Un pachet de măsuri pentru relansarea economiei românești.
Dincolo de nevoia de a face curățenie în cheltuieli și în risipa banului public, problema structurală a României este cea a veniturilor bugetare prea mici. Așadar, trebuie să discutăm aplicat despre veniturile bugetare pierdute: 10% din PIB anual DOAR prin evaziune. Și apoi să ne uităm mai atent la companiile care au strâns datorii de peste 85 de miliarde de lei la buget. Acesta este motivul pentru care am spus că vom evalua periodic performanța conducerii ANAF. Vrem rezultate, nu doar promisiuni!
Dacă ANAF ar reduce la jumătate evaziunea fiscală și arieratele la buget, atunci România ar fi azi pe excedent bugetar! Nu vrem generalități și principii, ci măsuri concrete:
Modificarea rapidă a Legii Insolvenței.
Taxarea externalizării profiturilor de către multinaționale.
Scăderea impozitării de la 1% la 0,5% pe cifra de afaceri, dar acest principiu să se aplice la toate companiile plătitoare de impozit pe profit.
Controale ITM țintite care vizează cei 1.4 milioane de lucrători la negru și gri.
Verificările ANAF să se facă după o matrice corectă și clară de risc.
Toate aceste măsuri, trebuie să se regăsească obligatoriu în pachetul 2. La fel cum ANAF trebuie să își accelereze digitalizarea și să fie capabil să poată face globalizarea veniturilor populației. Așa se va putea introduce impozitul progresiv concomitent cu reducerea TVA-ului! Românii și antreprenorii români s-au săturat să vadă că biciul se pune tot pe calul care trage – adică pe cei corecți care își plătesc la timp taxele la stat.
Rețineți – oricâte taxe ar pune Guvernul Bolojan, ele nu vor fi niciodată suficiente dacă unii vor risipi în continuare banii sau dacă economia va intra în recesiune. De aceea, PSD va propune urgent în Coaliție un pachet suplimentar de măsuri care să fie direcționat strict către relansarea ECONOMIEI.
Vom veni în spațiul public cu scheme de ajutor de stat. Cu noi programe pentru IMM-uri. Și cu sprijinirea producției de bunuri, pentru că România are nevoie de politici publice care să CONSTRUIASCĂ!
Această moțiune va pica cu siguranță, dar nu trebuie să ignorăm semnalele din societate. O pensie de 3 mii de lei pentru care s-a muncit o viață nu poate fi niciodată considerată o pensie mare!NU putem cere sacrificii, dacă nu începem cu noi.
PSD își păstrează încrederea că vom depăși rapid și inteligent această criză bugetară dacă vom alege să tratăm România cu RESPECT! Eforturile bugetare din ultimii ani au transformat România și doar niște orbi populiști pot nega asta. Consolidarea fiscală prin care vom trece trebuie să aibă o singură misiune – să nu distrugă potențialul economic al României!Așadar, vă invit să lăsăm populiștii să urle în gol, în timp ce noi vom continua să finalizăm autostrăzi și spitale!
+++
A ajuns și George Simion, care a întârziat peste 2 ore la ședință.
+++
Discursul lui Ilie Bolojan:
Am spus românilor adevărul, chiar dacă este neplăcut. În
același timp, mi-am exprimat convingerea că, luând aceste măsuri, vom evita un scenariu de criză și
vom readuce echilibrul în economia românească. Dacă facem ce trebuie făcut, lucrurile se vor
îndrepta. Este mai mult decât o speranță, este convingerea și promisiunea mea. Și până acum avem
deja primele semnale pozitive. România începe să-și recâștige încrederea pe piețele internaționale.
Costurile la care ne împrumuntăm au început să scadă. Țara noastră a realizat în data de 9 iulie o
emisiune obligațiuni în trei tranșe. La dobânzi mai mici decât cele din urmă cu câteva luni.
Interesul investitorilor pentru acestea, reducerea de cost și reducerea riscului de țară arată că suntem
pe drumul cel bun. Doar din reducerea dobânzii, țara noastră a economisit deja 200 de milioane de
dolari pe care ar fi plătit în următorii patru ani.
E adevărat că va trebui să-l luăm în continuare în împrumuturi, pentru că aceste deficite
acumulate în timp nu pot fi reduse de pe o zi pe alta. Agenția de rating Moody’s consideră măsurile
anunțate un pas important și estimează că reducerea deficitului și încetinirea creșterii datoriei publice
se pot produce chiar mai repede decât anticipat anterior. Așa cum am spus atunci când am venit în
fața Parlamentului pentru a angaja aceste măsuri, ratingul de țară lafectează pe fiecare
român în parte. Aceste semnale sunt de bun augur. Trebuie să continuăm, nu să ne oprim aici. Deci, îi
întreb pe colegii din opoziție. în afară de un exercițiu politic pe care l-au bifat și pe care îl înțeleg, ce
rost are această moțiune? Ar vrea dânșii să ne oprim, să ne întoarcem de unde am plecat? O bună parte din lucrurile pe care le semnalează colegii din opoziție sunt știute, altele sunt
exagerate sau greșit interpretate.
Ne spune moțiunea că România are un deficit mare, că au crescut cheltuielile statului.
Știm acest lucru. De aceea suntem aici să corectăm aceste neajunsuri. Din acest motiv ne-am angajat
răspunderea. Dânșii au îmbrăcat aceste cifre într-un limbaj colorat, în slogane și în acuze aduse
Guvernului. Eu înțeleg critica pe care opoziția o face Guvernul lui. Este rolul ei și dreptul ei. Am
făcut însă un apel la partidele din opoziție să fie parte la soluție, nu la problemă. Înțeleg că dânșii nu
sunt de acord cu ce propune Guvernul, dar atunci care sunt soluțiile? În această moțiune este o fractură
logică. Pe de o parte, ni se spune că probleme economiei sunt serioase, pe de altă parte, când venim
cu un plan clar de rezolvare, dând și ne spun să nu luăm aceste măsuri. Nu se poate și una și alta. De
aceea, voi continua să fac apel la opoziție să renunțe la dublu limbaj.
Vom termina cu criteriile de performanță de fațadă, în spatele cărora se ascunde lipsa de
performanță, vom reduce numărul de membri din structurile de conducere, vom plafona
indemnizațiile și vom reduce numărul companiilor de stat cu pierderi. Un alt grup lucrează deja la
modificarea legislației fiscale, în așa fel încât să încaseze veniturile care se cuvin și să recupereze
datoriile. În textul moțiunii se vorbește despre măsurile luate de Guvern și efectele lor. Știm că nu este
o situație ușoară, dar exagerările nu ajută. Să fim responsabili, să nu ne jucăm cu vorbele și să nu
generăm panică printre români din motive politice. Eu cred că măsurile luate ne vor ajuta să
stabilizăm economia, să devenim atractivi pentru investiții, să aducem mai mulți bani europeni și să
ne menținem calea dezvoltării.
Se mai spune în moțiune că nu avem ca obiectiv stoparea risipei din
banii publici. Nimic mai fals. Eu personal am spus și declar război risipei de la buget și celor care ar
vrea să păstreze actuala stare de fapt din companiile de stat. Și ați văzut deja primele direcții de
acțiune. La finalul lunii iulie vom reveni cu un pachet complet de măsuri. Nu este adevărat nici că
marile corporații multinaționale vor fi scutite. Avem și această temă pe agenda. Trebuie să ne
asigurăm că toate companiile, inclusiv cele străine și cele românești, plătesc taxe corecte statului
român. Sunt ferm hotărât să mergem înainte cu măsurile necesare. Mulțumesc colegilor din Guvern
pentru efortul de acțiune și de comunicare din aceste zile. Mulțumes colegilor parlamentari care au
înțeles să ne susțină în aceste demersuri deloc ușoare. Și mai ales le mulțumesc românilor. Sper că
atunci când ne vom uita înapoi la aceste zile, să putem spune că am făcut tot ceea ce a ținut de noi
pentru țara noastră și că nu i-am dezamăgit pe români.
+++
Liderul AUR George Simion nu e prezent la moțiunea de cenzură.
AUR a cerut amânarea pentru că parlamentarii săi “sunt prinși în trafic”.
+++
Premierul Ilie Bolojan și membrii Guvernului, alături de șefii Parlamentului au ajuns la ședință.
+++
Plenul a fost amânat cu 45 de minute la solicitarea AUR. Ședința, programată să înceapă la ora 15:00, va începe la ora 15:45.
+++
Demersul opoziției vine după ce Guvernul Bolojan și-a asumat răspunerea pe un prim pachet de măsuri de austeritate.
Moțiunea, intitulată ”Au ruinat țara și acum îi obliga pe români să achite nota de plata – afară cu Guvernul ipocrit”, nu are șanse să treacă deoarece AUR, SOS România și POT nu adună 233 de voturi, minimul necesar pentru ca Guvernul să fie demis.
Ce spune Constituția despre angajarea răspunderii
Art. 114 stipulează că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113.
Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care președintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în ședința comună a celor două Camere.