
Pro-rusul Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale din luna mai, au decis, marți seară, judecătorii Curții Constituționale, care i-au respins contestația depusă împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC).UPDATE
CCR a anunțat oficial respingerea contestațiilor, astfel că Georgescu nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai.
+++
Surse au declarat pentru EURACTIV România că judecătorii au respins toate contestațiile, astfel că se menține decizia BEC prin care Călin Georgescu nu poate candida la prezidențiale. Decizia celor de la CCR s-a luat în unanimitate.
+++
Judecătorii analizează 11 contestații care îl au în centru pe Călin Georgescu. Între timp, sute de fani s-au adunat în fața CCR pentru a protesta.
În fața ușii unde judecătorii CCR judecă au fost aduși angajați ai serviciului de pază al Parlamentului și jandarmi, măsuri fără precedent până acum pentru o ședință a Curții. Și în fața Parlamentului au fost aduse forțe de ordine sporite.
+++
Georgescu, este încă sub control judiciar după ce judecătoria Sectorului 1 a respins joia trecută plângerea depusă de acesta împotriva măsurii. Este vorba de dosarul în care acesta este acuzat de 6 infracțiuni grave.
Pe 26 februarie, Călin Georgescu a fost ridicat de procurori din trafic și dus la audieri. Ulterior, Parchetul general a anunțat că fostul candidat la prezidențiale are calitatea de inculpat.
După 5 ore de audieri, Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Printre obligațiile care îi revin este să se prezinte la IPJ Ilfov de câte ori este chemat, nu are voie să plece din țară și nici să creeze conturi pe rețele sociale.
Pro-rusul este acuzat de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false, fals în declarații în formă continuată, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
+++
Judecătorii Curții Constituționale a României s-au întrunit pe 6 decembrie într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate oficial cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Alegerile au fost anulate pe baza unor rapoarte primite în CSAT de serviciile secrete, care au spus că Georgescu a beneficiat de ajutor extern în campanie.