
Curtea Constituțională dezbate marți, de la ora 17.00, contestația depusă de pro-rusul Călin Georgescu a deciziei Biroului Electoral Central de a-i respinge candidatura la prezidențiale.”În circa 10 minute, la CCR ajunge contestația formulată de Călin Georgescu. Dumnealui are acest drept. BEC nu are dreptul atunci când sunt îndeplinite toate chestiunile legate de acte, de forma, nu are dreptul să respingă un candidat”, a spus, luni, George Simion, care s-a plâns de un “nou abuz”.
Simion a mai precizat că “nu avem mari speranțe că va face dreptate CCR” dar Călin Georgescu “va epuiza toate căile legale”.
Călin Georgescu precizează în contestația depusă la Curtea Constituțională, după respingerea candidaturii sale, că BEC nu doar că nu și-a îndeplinit singura atribuție în materie, dar și-a substituit competența exclusivă a Curții Constituționale de a examina și a verifica îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și de fond pentru candidatura la funcția de președinte. În plus, spune Georgescu, BEC nu a produs nicio dovadă că situația de fapt imputată lui, în cadrul procesului electoral din 2025, ar fi similară celei a Dianei Șoșoacă, în cadrul procesului verbal din 2024, potrivit News.ro.
O a doua contestație la decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a fost depusă de o persoană fizică.
”Respingerea candidaturii unui cetățean pentru motivele invocate de către BEC în decizia atacată echivalează cu crearea unei proceduri arbitrare pentru alegerea președintelui României, nestabilită de către Parlamentului României, procedură care contraevine articolului 1 lin, 3 din Constituția României car statuează că România este un stat de drept și democratic în care drepturile fundamentale sunt garantate și creează premisele pentru instaurarea în România a unui regim dictatorial, suveranitatea națională a poporului român, statuată de articolul 2 din Constituția României fiind anulată prin crarea unor pârghii prin care candidații pe care poporul dorește să-i aleag= ca reprzentanți ai săi să fie înlăturați în baza unor criterii arbitrare neprevăzute de legea adoptată de Parlament, care reglementează procedura de alegere a președintelui României și care sunt contrare prevederilor Constituției României”, se arată în contestație.
Conform Constituției, Curtea Constituțională ”veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului”.
Legea privind alegerea președintelui României 370/2004 prevede că CCR soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare.
”Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, prevede legea.
+++
Tot marți va fi luată în discuție și contestația împotriva deciziei Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru alegerile prezidențiale din luna mai.