
Prim-ministrul Marcel Ciolacu se duce vineri la Bruxelles, pentru consultări cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență.Pe agenda discuțiilor se află și situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina.
Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.
Din delegația oficială care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul și ministrul de finanțe Tánczos Barna, și ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș.
În ceea ce privește renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu și al delegației guvernamentale este de “a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de țintele și jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiții publice și reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare și reziliență”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
”Suntem ferm motivați să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanțări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realitățile actuale și o reprofilare a investițiilor cu o cofinanțare mai mică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu înaintea vizitei.
Șeful Executivului consideră că anii 2025 și 2026 sunt decisivi ca România să poată beneficia integral de finanțările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a vorbit de două ori despre întârzierile din PNRR și despre cum, în al doisprezecelea ceas, este nevoie de mobilizare pentru a nu pierde banii. Despre probleme a vorbit și ministrul Fondurilor Europene.
USR a susținut că România va pierde alte miliarde de euro din banii europeni pe care îi are la dispoziție prin PNRR din cauza reformelor esențiale pe care Coaliția aflată la guvernare s-a încăpățânat să nu le facă.
O analiză privind stadiul de implementare al PNRR la începutul anului 2025, realizată de Departamentul de Politici Publice al USR, arată că România este printre ultimele state membre din UE în ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR, cu doar 14% aprobate de Comisia Europeană.