
Drobeta-Turnu Severin face încă pas important spre eficiența energetică printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De anul aceasta, SECOM, operatorul de apă-canal, își asigură un sfert din consumul propriu de energie electrică, datorită unui proiect cu finanțare europeană, prin care au fost instalate cinci centrale fotovoltaice, în mai multe puncte de lucru ale companiei.
Proiectul, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, a fost realizat în mare parte cu bani europeni include 2.853 de panouri fotovoltaice, instalate în cinci locații:
- Uzina de Apă;
- Stația de Captare;
- Stația de Epurare;
- Stația de Repompare Drobeta;
- Sediul administrativ SECOM din strada Crizantemelor.
Aceste centrale produc anual aproximativ 1.500 MWh de energie, ceea ce ajută la scăderea cheltuielilor și la siguranța aprovizionării cu apă.
„Avem cinci centrale și 2.853 de panouri fotovoltaice, în total. După cum știți, industria apei este o industrie care consumă foarte multă energie. Proiectele de acest tip ne ajută să avem siguranță energetică, să reducem costurile și să optimizăm serviciile”, a declarat Adrian Turbat, directorul SECOM.
Primăria continuă să atragă fonduri europene pentru modernizarea orașului și implementarea unor soluții sustenabile. De altfel, municipalitatea a accesat fonduri europene pentru construirea primului parc fotovoltaic al orașului, investiție ce ar urma să susțină 100% costurile pentru iluminatul public al orașului. Acesta va produce anual 6.895 MWh și vor fi economisiți 6 milioane de lei, echivalentul a peste 1 milion de euro, bani ce vor fi direcționați către noi proiecte pentru comunitate.
„Valorificăm toate oportunitățile pentru a moderniza orașul și a crește calitatea serviciilor publice. Prin aceste investiții, optimizăm costurile cu energia electrică și asigurăm stabilitate pentru cetățeni”, a adăugat primarul Marius Screciu.