
Parlamentul European este zguduit de un nou scandal: o serie de percheziții au fost efectuate joi în Belgia și Portugalia, iar un suspect a fost arestat în Franța în cadrul unei anchete de corupție în cadrul UE, care vizează compania chineză Huawei.Potrivit „TV5 Monde” (Franța), judecătorul belgian responsabil cu ancheta a sigilat mai multe birouri ale Parlamentului la Bruxelles și Strasbourg, în special cele atribuite unor asistenți parlamentari – doi la număr – considerați suspecți, a arătat parchetul federal.
Numele a trei foști sau actuali europarlamentari români – Cristian Bușoi, Daniel Buda (ambii PNL) și Tudor Ciuhodaru (în prezent la AUR, dar a exercitat mandatul de eurodeputat în cadrul PSD) – ar apărea în scandalul de corupție.
Potrivit procuraturii, corupția a fost practicată „regulat” și „foarte discret” din 2021, „sub acoperirea lobby-ului comercial” și luând diverse forme, precum remunerarea luărilor de poziție politice sau „cadouri excesive” precum cheltuieli cu hrana și deplasarea sau invitații regulate la meciuri de fotbal.
S-a anunțat că un suspect a fost arestat în Franța în baza unui mandat european de arestare emis de instanțele belgiene.
Potrivit ziarului belgian „Le Soir”, mai mulți lobbyiști activi în Parlamentul European au fost arestați în cadrul acestei operațiuni internaționale de poliție, joi dimineață, iar în centrul anchetei se află un fost asistent parlamentar angajat ca director de afaceri publice la biroul Huawei din Bruxelles.
„Presupusa corupție ar fi avut loc în beneficiul companiei Huawei”, a declarat procuratura după-amiază. Inițial, a refuzat să confirme că producătorul chinez de smartphone-uri este presupusul mituitor.
Parchetul federal a raportat un total de 21 de percheziții în Belgia. Alte trei au fost solicitate în Portugalia. O companie suspectată că primește transferuri destinate europarlamentarilor își are sediul în această țară, potrivit ziarului „Le Soir”.
Justiția portugheză a confirmat pentru AFP că a efectuat percheziții pe teritoriul său la cererea autorităților belgiene, fără a oferi alte detalii.
„Organizație criminală”
Ancheta vizează „corupția activă în cadrul Parlamentului European”, precum și „fals și uz de fals”, toate în cadrul unei „organizații criminale”.
Plățile sau alte beneficii financiare ar fi fost ascunse „în fluxuri financiare legate de plata cheltuielilor conferinței și plătite diverșilor intermediari”. Mai multe documente și obiecte au fost ridicate pentru a fi analizate.
Huawei se află în centrul rivalităților tehnologice dintre China și alte mari puteri. Statele Unite susțin, fără dovezi, că echipamentele chinezești ar putea fi folosite pentru spionaj. Acuzații negate ferm de Beijing.
Niciun europarlamentar nu a fost reținut în timpul operațiunii de poliție, desfășurată în timp ce Parlamentul se afla în ședință plenară la Strasbourg. Dar se spune că mai mulți aleși sunt în colomatorul anchetatorilor.
Este a doua oară în mai puțin de trei ani când Parlamentul European, singura instituție aleasă a UE, este implicat într-un scandal de corupție.
În Qatargate, sistemul de justiție belgian investighează din 2022 fapte care implică mai mulți foști europarlamentari socialiști suspectați că ar fi fost corupți de două puteri străine, Qatar și Maroc.
Ambele țări, care sunt suspectate că au făcut cadouri sau plăți în numerar pentru a-și îmbunătăți imaginea privind drepturile omului, au negat întotdeauna ferm.
„De prea mult timp, europarlamentarii au adoptat o abordare neglijentă a eticii și continuă să trăiască într-o cultură a impunității”, a reacționat organizația Transparency International, considerând aceste noi dezvăluiri „la fel de grave” ca și cele din Qatargate.
„Corupția trebuie pedepsită. Avem cu adevărat nevoie de un control independent al încălcărilor etice, este un memento dureros după Qatargate că Uniunea Europeană rămâne vulnerabilă”, a declarat europarlamentarul ecologist german Daniel Freund, contactat de AFP.
Parlamentul European, la rândul său, a declarat că „a luat act” de noua anchetă și este gata să „coopereze pe deplin” dacă sistemul de justiție belgian i-o va solicita.
Sursa: Rador Radio România