
România nu a fost invitată nici la nivel de șefi de stat, nici la nivel guvernamental la reuniunea de la Paris, unde se discută îngrijorările cu privire la încercările lui Donald Trump de a face pace în Ucraina în stilul său.Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a explicat duminică seară, la Digi24, motivele pentru care România nu este parte la această întâlnire.
„Din câte am înțeles, va fi o discuție în ceea ce privește capacitățile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei, care să se constituie în garanții de securitate credibile, iar pe de altă parte, un plan prin care Ucraina să obțină automat aderarea la NATO, dacă acordul de încetare a focului, ce urmează să se stabilească într-o formă, sperăm cât mai rapidă, este încălcat de Rusia”, a spus Cristian Diaconescu.
„Ce vreau să vă spun este că este o discuție informală, nu se iau decizii. Noi, din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului de Externe, suntem în contact cu partenerii noștri francezi, și nu numai. Va exista o continuare a acestor dezbateri, deci este o inițiativă a unui grup de lucru care s-a constituit cu ceva timp în urmă. Nu neapărat participarea este necesară, cât o atitudine de substanță”, a continuat acesta.
„Privind cât se poate de serios relația cu Statele Unite, parteneriatul strategic funcționează impecabil. Nu există absolut niciun fel de semnal în ceea ce privește diminuarea interesului american, implicit al României sub administrația Trump. Deci, față de aceste aspecte, sunt multe alte teme care, dincolo de sublinierea lor publică, interesează, sunt importante pentru securitatea și stabilitate a României, iar Administrația Prezidențială de la București susține aceste elemente”, a subliniat șeful Cancelariei Prezidențiale.
Reamintim că președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus o reuniune de urgență a liderilor europeni, inclusiv a Marii Britanii, pe măsură ce îngrijorările au crescut cu privire la încercările lui Donald Trump de a prelua controlul asupra procesului de pace din Ucraina, potrivit News.ro.
În cadrul reuniunii, care va avea loc luni, se vor discuta eforturile SUA de a exclude liderii europeni de la negocierile de pace, poziția pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și modul în care Ucrainei i se pot oferi garanții de securitate, fie prin intermediul NATO, fie prin intermediul unei forțe europene, notează The Guardian, potrivit sursei citate.