Politica

Siegfried Mureșan: ReArm Europe reprezintă un pas esențial pentru consolidarea securității europene

Fondurile europene de coeziune ar trebui să fie direcționate către proiecte de infrastructură cu utilizare duală, contribuind atât la dezvoltarea economică, cât și la creșterea mobilității militare și a securității UE, spune eurodeputatul Mureșan.”Planul Comisiei Europene privind investiții de 800 de miliarde de euro în apărare reprezintă un pas esențial pentru consolidarea securității europene”, a comentat Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul multianual al Uniunii Europene anunțul Ursulei von der Leyen privind noile măsuri de reînarmare.
În ceea ce privește flexibilizarea regulilor fiscale pentru creșterea cheltuielilor de apărare, eurodeputatul liberal a reamintit că regulile “clare” privind deficitul bugetar ajută statele europene să protejeze bugetul public, dar, “în situații excepționale, precum actualele provocări de securitate de la granițele Uniunii și noile evoluții geopolitice, aceste reguli pot fi flexibilizate”.
Mureșan susține propunerea Comisiei Europene de activare a clauzei de exceptare de la regulile de deficit pentru cheltuielile destinate investițiilor în apărare: “Aceste cheltuieli trebuie să includă, de asemenea, fonduri alocate pentru dezvoltarea industriei de apărare, modernizarea infrastructurii de transport și măsuri pentru apărarea civilă”.
Folosirea fondurilor de coeziune pentru apărare
Fiind negociator-șef al Parlamentului European privind viitorului Buget multianual al Uniunii Europene, Siegfried Mureșan spune că se va asigura că viitorul cadru financiar multianual european va avea “suficiente resurse” pentru domeniul apărării.
El consideră că fondurile europene de coeziune ar trebui să fie direcționate către proiecte de infrastructură cu utilizare duală, contribuind atât la dezvoltarea economică, cât și la creșterea mobilității militare și a securității Uniunii Europene.
 

“Fondurile de coeziune vor continua să reducă decalajele economice dintre statele membre, un aspect esențial pentru România, întărind, totodată, securitatea și apărarea”.
Instrumentul de împrumut al UE de 150 de miliarde de euro
În privința acestui mecanism, eurodeputatul spune că trebuie ca împrumuturile europene să fie obținute “în condiții bune”. 
“Propunerile Comisiei Europene reprezintă un punct de plecare important. Ca negociator-șef al bugetului multianual al Uniunii Europene, mă voi asigura că propunerile care vizează viitorul buget european sunt negociate bine, în beneficiul cetățenilor și ținând cont de nevoile specifice ale României și ale celorlalte țări membre”, a concluzionat Mureșan.