
În zona Port Gruia, județul Mehedinți a avut loc o nouă lansare de puiet de sturioni. Au fost lansate aproximativ câte 500 de exemplare de pui de sturion din speciile nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) și păstrugă (Acipenser stellatus) fiecare exemplar purtând marcaje speciale de identificare.
Proiectul se înscrie în seria de activități ce își propun reducerea amenințărilor la adresa sturionilor, pești aflați pe cale de dispariție în zona Dunării Inferioare și a bazinului Mării Negre, ca urmare a pescuitului și comerțului ilegal cu caviar și produse din carne de sturion, dar și a întreruperii rutelor de migrație și a distrugerii habitatelor acestor specii.
”Am lansat azi în Dunăre, cu fiecare din cei 1000 de pui de sturioni, speranțele noastre pentru supraviețuirea acestor prețioase specii. Proiectul LIFEBoat 4 Sturgeons este unul amplu, ce impresionează prin concentrarea eforturilor specialiștilor și autorităților din tările participante. Totul pentru a crește șansele sturionilor de a rămâne, în continuare, printre cele mai vechi specii de pe planetă ce au supraviețuit timpului”, a declarat Cristina Munteanu, Coordonator Național Proiecte Sturion, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).
Evenimentul a beneficiat de sprijinul autorităților române, prin prezența reprezentanților ANPA, Garda de Mediu, APM Mehedinți, ANANP, Poliția Română și Poliția de Frontieră.
”Evenimente ca acesta de astăzi, când am lansat în cursa pentru supraviețuirea speciilor 1000 de pui de sturioni, au o însemnătate extrem de importantă. Ne amintesc tuturor că fiecare efort contează atunci când obiectivul este salvarea de la dispariție a unor specii extrem de valoroase, prezente pe planeta noastră încă de pe vremea dinozaurilor.” a declarat Barbara Bendandi, Director de Conservare WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).